Child_Indikator_4_Info

Andel av undersökta patienter år 2023 med parodontit (minst en tand med tandficka ≥ 6mm) som fått sjukdomsförebyggande/sjukdomsbehandlande åtgärder

Om indikatorn

Andel patienter med parodontit (minst en tandficka ≥ 6 mm) 2023 som får sjukdomsbehandling.

Indikatorn visar andelen patienter som fått minst en sjukdomsbehandlande eller sjukdomsförebyggande åtgärd under ett år efter basundersökning relaterat till parodontal sjukdom (parod 1, att patienten har minst en tandficka ≥ 6 mm). Det finns stora variationer i parodontal hälsa bland befolkningen, och en låg andel patienter som får sjukdomsbehandling i samband med parodontit kan vara tecken på antingen att tandvård inte utförs i rätt tid eller inte har tillräckligt innehåll av förebyggande eller sjukdomsbehandlande åtgärder. Indikatorn är ett av flera mått som sammantagna ger en bild av tandvårdens kvalitet.

Att tänka på vid tolkning

Indikatorn mäter sjukdomsförebyggande och sjukdomsbehandlande åtgärder som registrerats enligt TLV åtgärdskoder. Om åtgärder utförs utan att registreras eller om åtgärder registreras men med fel tillstånd/diagnos (till exempel 3041 Gingivit istället av 3043 Parodontit) kommer de inte med i indikatorn. Diagrammet visar hela det urval som gjorts. Jämförelserna ska fungera som utgångspunkt för vidare diskussion och analys.

Kännedom om lokala förhållanden är en förutsättning för att värdera resultaten och hitta förbättringsmöjligheter.

Teknisk beskrivning

Täljare: Patienter 20 år och äldre under 2023 med parodontal sjukdom 1 (minst en tandficka ≥ 6 mm) som fått minst en åtgärd Information och instruktion, TLV 311, 312, 313, 314 eller Mekanisk infektionsbehandling, TLV 341–343 motiverad av parodontit (registrerad med tillstånd/diagnos TLV 3043), registrerad inom ett år efter basundersökningen.

Nämnare: Alla patienter 20 år och äldre med basundersökning, TLV 101, 102, 111, 112 och parodontal sjukdom (parod 1, att patienten har minst en tandficka ≥ 6 mm) under 2023.

Andel: Täljare dividerat med nämnare.

Grad av parodontal sjukdom:  Parodontitsjuk1 (som används för denna rapport)

*Parodontitsjuk1: minst en tand med fickdjup ≥6 mm exkluderande visdomständer och distalytan på 7:or

Parodontitsjuk2 (inte med i denna rapport) ≥4 tänder med fickdjup 4–5 mm men inga med ≥6 mm exkluderande visdomständer och distalytan på 7:or

Ingen/ringa sjukdom (inte med i denna rapport): färre än 4 tänder med fickdjup 4–5 mm och ingen tand med fickdjup ≥6 mm. Individer som saknar parodontal undersökningsdata eller fickstatus har klassats som att ha ingen/ringa sjukdom.

Tillbaka